Sunday, October 20, 2013

kırkyama yapımı

Merhaba degerli web sitesi takipçilerimiz. Bugunku yayinimiz kırkyama yapımı.

Daha önce Sevgili blog dostlarım kelebek ve kitchen witch, patchwork'ün yapım aşamaları ile ilgili sorular sormuşlardı. Ben de hem onların sorularına cevap olması hemde yeni başlayanlara faydalı olması için başlangıçtan bitişine kadar bir patchwork çalışmasını nasıl yaptığımı anlatmak istedim. En baştan söylemem gerek, ben bu konuda ders veya kurs görmediğim için genel kurallardan farklı uygulamalarım olabilir. Bu benim tarzım...

kirkyama yapimi 1

İşte başlıyoruz. Önce malzemelerimizi hazırladık. Kumaşlar, elyaf, toplu iğne ve dikiş iğnesi, makas, iplik, karton. Görülen plastik kalıplar çalışmada kolaylık sağlıyor; ama olmaları şart değil. Benim yapacağım blok 9 kareden oluşuyor. Köşelerdeki kareler iki üçgene, ortalarda kalanlar iki dikdörtgene bölünmüş.

kirkyama yapimi 2

Kartona çizilen, kare, üçgen ve dikdörtgenleri kesiyoruz. Bu kareleri kumaş üzerine koyup, yaklaşık 1 cm. dikiş payı bırakarak kumaşları da kesiyoruz.

kirkyama yapimi 3

Şimdiki aşamada kumaşların ters yüzüne koyduğumuz kartonları kumaşa teyelliyoruz. Yani kumaşın düz tarafı dışta kalacak.

kirkyama yapimi 4

Kartona sarmamız bittikten sonra parçaları birleştirmeye başlıyoruz.

kirkyama yapimi 5

Parçaları ön yüzleri birbirine bakacak şekilde birbirine dikiyoruz.

kirkyama yapimi 6

Kartona sardığımız parçaları şablonumuza göre yerleştirdik. patchwork blokumuz yukarıdaki gibi olacak.

kirkyama yapimi 7

Birleştirirken önce bir kareyi oluşturuyoruz. Yani iki üçgeni birleştiriyoruz, bir kare oluşuyor. Veya iki dikdörtgeni birleştiriyoruz, yine bir kare oluşuyor.

kirkyama yapimi 8

Sonra sıraları oluşturuyoruz. Bizim işimizde bir sıra üç kareden oluşuyor. Yukarıda 1. ve 2. sıranın tamamlanmış halini görüyorsunuz.

kirkyama yapimi 9

Ve üçüncü sırayı da tamamladık.

kirkyama yapimi 10

Şimdi sıraları birbirine ekliyoruz.

kirkyama yapimi 11 kirkyama yapimi 12

İşte bütün blok tamamlandı. Yandaki resim de arkadan görünüşü.

kirkyama yapimi 13 kirkyama yapimi 14

Bu aşamada kartonları çıkarıyoruz. Kumaşı kartona tutturduğumuz teyelleri söküyoruz. Kartonları çıkardık, arkadan daha iyi anlaşılıyor.

kirkyama yapimi 15

Bu aşamada ise yorganlamaya başlıyoruz. Yaptığımız patchwork blokun altına elyafı koyuyoruz. Elyaf, patchwork blokumuzla aynı büyüklükte olmalı. En alta ise astar yapacağımız, yani blokumuzun alt kısmını oluşturacak kumaşı yerleştiriyoruz. Bu kumaşı kenar kısmını kapatma için de kullanacağımızdan , kenarlardan 1 cm. geniş kesiyoruz.

kirkyama yapimi 16 kirkyama yapimi 17

Yorganlamaya başlayabiliriz. Yorganlamada üç katı bir arada dikiyoruz. Çeşitli yorganlama biçimleri var, ben şekillerin birkaç milimetre içinden yorganlamayı tercih ediyorum.

kirkyama yapimi 18

Yorganlama yapıldıktan sonra yakından görünüş...

kirkyama yapimi 19

Şimdi sıra kenarlarda. Kenarları yukarıdaki gibi kıvırıp bastırıyoruz. Bu kısım makinada da yapılabilir. Ama ben genellikle elde yapmayı tercih ediyorum.

kirkyama yapimi 20

İşte bitti. Büyük ya da küçük, bu sıralamayla pek çok patchwork proje gerçekleştirebilirsiniz. Umarım denersiniz. İyi dilekleriniz sevinç kaynağım olacak.


Kesinlikle hosunuza gidecek enterasan bir yazi : kırkyama seccadeler

No comments:

Post a Comment