Monday, September 30, 2013

PATLICANLI BİBERLİ BÖREK





patlicanli biberli borek 1

Günaydınlar,

Nasılsınız bakalım, keyifler yerinde mi ?

Bugün sizlere pamuk gibi yumuşacık ve inanılmaz lezzetli bir börek tarifi vereceğim. Mayalı hamurdan yapılıyor, harika bir tarif. Ben kaç tane yedim bilmiyorum. Bu tarifi mutlaka defterinize not edin derim ben... 

Benim için zaten patlıcanlı börek denince akan sular duruyor. İster yufkayla yapılsın, ister milföyle... Hepsine evetttt :))

Fakat bu börek elde açılıyor ve ayrı bir tadı var bu yüzden.

Sizi fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum.





patlicanli biberli borek 2

PATLICANLI BİBERLİ BÖREK


Malzemeler:

Hamuru için:

4 su bardağı un,

1 çay bardağı ılık süt,

1 çay bardağı sıvıyağ,

1 çorba kaşığı ılık su,

1 yumurta (1 yumurta beyazı üzerinden kalanı ekledim)

1/2 pkt instant maya (yada 1/2 pkt yaş maya)

tuz,


İç Harcı için:

2 tombul patlıcan,

1 büyük soğan,

1 kırmızı biber,

2 yeşil biber,

6-7 dal maydanoz,

tuz, karabiber, kimyon

zeytinyağı


Üzeri İçin: 

1 yumurta sarısı

çörek otu


Not: Halkmar'dan bir komşumun tavsiyesiyle aldığım acılı baharat'tan 1 çay kaşığı kadar koydum müthiş bir lezzet verdi. Yakınınızda Halkmar varsa mutlaka ama mutlaka bu karışım baharattan alın. 

Köfteye, ve patatesli böreğe de denedik, çok ama çok yakışıyor...





patlicanli biberli borek 3

Yapılışı:

Öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Genişçe bir kabın içine elediğimiz unu alalım. Ortasına yumurtayı kıralım. mayayı, sıvıyağı, sütü, suyu ve tuzu ekleyip güzelce yoğuralım. Kıvam alan hamurumuzun üzerini kapatıp yaklaşık 30 dk mayalanması için bekletelim.

Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Soğanları küçük küçük küp şeklinde doğrayalım. Tencereye zeytinyağını ilave edip soğanları soteleyelim. Ardından küçük küçük doğradığımız yeşil ve kırmızı biberi de tencereye ekleyelim. Kavurmaya devam edelim. Patlıcanların kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencereye ekleyelim. Bütün sebzelerin soteleyelim. İnce ince kıydığımız maydanozu, tuzunu ve diğer baharatları da ekleyip şöyle bir karıştıralım. Pişmiş olan iç harcımızı soğuması için bekletelim.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapalım. Bir tabağa zeytinyağı koyalım. Bezeyi tezgaha alıp oval olacak şekilde elimizi arada zeytinyağına batırarak hamura şekil vererek açalım.

( Siz bu aşamada isterseniz merdane de kullanabilirsiniz.) Şekil alan hamurumuzun uzun kenarına iç harcımızdan koyalım ve rulo yapalım. İki ucundan çok hafif esnetelim. Bir ucundan başlayarak içe doğru kıvırıp gül şekli verelim.

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize böreğimizi yerleştirelim. Tüm bezeler bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süsleyelim. Önceden ısıtılmış fırında turbo ayarda yaklaşık 15 dk  kadar pişirelim. Üzeri nar gibi kızarınca fırından alalım.

Afiyet Olsun... 

No comments:

Post a Comment