Saturday, September 14, 2013

KEK KALIBINDA BÖREK



kek kalibinda borek 1
Bu yaz, köyde ki tatilimizde en çok yaptığım tariflerin arasında kek kalıbında börek vardı.

Tarifi Cahide'de görmüştüm, İstanbul'da  denemeye fırsat bulamamıştım, köyde fırsatını bulunca hemen denedim.

Çok pratik ve güzel bir tarif olduğunu söylemeliyim, masada kesinlikle göz dolduran bir görüntüsü var.

Hazırlanması da, servisi de çok kolay.

Tarifte 1 şişe soda kullanılıyor ama ben onu tamamen unutmuşum, köyde internet olmadığı için tarife ve malzemelerine tekrar bakma şansım olmadı, bu yüzden sodasız sos hazırladım.

Birde tarifte 1 gece bekletin diyor, ben hemen hazırlayıp pişirdim, hiç sorun çıkmadı.

El oyalayıcı yapımı olmadığı için, acil durumlarda hemen yapılabilir.

Birde eğer başka bir şey için aldığınız yufkalarınız parçalanmış çıktıysa bu tarifle değerlendirebilirsiniz.

Bu tarifte sadece 1 tane sağlam yufkaya ihtiyaç var, diğer yufkaları parçalayarak kek kalıbına dizmeniz gerekiyor.

İç malzemesinde de özgürsünüz, ben ilk kez iftar için yaptığımı etli-patatesli, kahvaltı için hazırladığımı bezelyeli yaptım.

İftar yemeğinin resimleri burada

Kahvaltı resimleri çok yakında...

"Afiyetle Kalın"


kek kalibinda borek 2
KEK KALIBINDA BÖREK;

Malzemeler;

5 adet yufka,

Sos malzemesi:

1 su bardağı süt,

Yarım su bardağı sıvı yağ,

1 adet yumurta,

İç malzemesi;

3 adet orta boy patates,

100 gram çok küçük doğranmış et,

1 adet orta boy soğan,

Yarm çay bardağı sıvı yağ,

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,

1 tatlı kaşığı kuru nane,

Tuz.


kek kalibinda borek 3
TARİFİ;

İç malzemesini hazırlamak için:

Etleri tencereye yerleştirin, suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.

Eğer yumuşamadıysa 1 su bardağı su ekleyip, kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, etlerin içine ekleyin.

Yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip, kavurmaya başlayın.

Patatesleri zar büyüklüğünde doğrayıp, tencereye ekleyin.

Kırmızı pul biberi, kuru naneyi ve tuzunu ilave edin.

İçine 1 su bardağı su ilave edip, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Böreği hazırlamak için:

Kek kalıbını yağlayın.

İlk yufkayı bütün olarak kek kalıbının içine yerleştirin.

Sos malzemelerini karıştırarak hazırlayın.

2. yufkayı 3-4 parçaya bölün, sosa batırıp, kek kalıbına yerleştirin.

3.yufkayı da parçalayarak sosa batırın ve kalıba yerleştirin.

İç malzemesinden yufkanın üzerine yerleştirin.

Tekrar yufka parçalayıp, sosa batırarak iç malzemesinin üzerini kapatın.

4.yufkanın yarısını parçalayarak sosa batırın ve kalıba yerleştirin.

Üzerine ince bir kat daha iç malzemesi yerleştirin.

4. yufkanın diğer yarısını parçalayıp, sosa batırarak iç malzemesinin üzerini kapatın.

Kalıbın kenarlarından sarkan yufkaları da kalıbın ortasına doğru toplayıp, böreğin üzerini kapatın.

Sos malzemesi arttıysa üzerine sürebilirsiniz.

Kalmadıysa üzerine sıvı yağ sürün.

Orta hararette ki (175 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 


kek kalibinda borek 4


 "Afiyet Olsun"






No comments:

Post a Comment