Hep çocukluğum gelir aklıma :( Canım annem kuzine sobasında kocaman bir tepside yapardı bu lezzetli yemeği, mevsim kışsa yanında mutlaka lahana turşusu olurdu :) Tüm aile birlikte sofraya otururduk, ne güzel günlerdi :(
Bu yemeği bugün çiğ patatesten yaptım, çiğ patatesin pişme süresi uzundur. Eğer zamanınız yoksa patatesleri hafif kızartarak yapabilirsiniz. İkisi de lezzetli oluyor.
· MALZEMELER:
· 6- 7 adet orta boy patates
· 250 gr. kıyma
· 1-2 adet kuru soğan
· 2 adet sivri biber
· 1-2 adet domates
· 1 tutam maydanoz
· 1 diş sarımsak
· tuz- karabiber- pul biber
· 1 yemek kaşığı silme salça
· zeytinyağı
· ÜZERİ İÇİN:
· arzuya göre domates- biber dilimleri
· YAPILIŞI:
· İnce kıyım doğranmış sarımsak ve soğanı az zeytinyağında pembeleştirelim.
· Kıymayı ekleyelim.
· Kıymayı eze eze topaklanmasına izin vermeden suyunu çekene kadar kavuralım.
· Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri ve küçük doğranmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edelim.
· Baharatları ekleyelim.
· Son olarak ince kıyım doğranmış maydanozu ekleyip ocaktan alalım.
· Patateslerin kabuklarını soyalım ve yıkayalım.
· Kalın halkalar halinde dilimleyelim ve hafif tuzlayalım.
· ŞİMDİ 2 ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ:
· 1-
· Orta boy bir fırın kabına patateslerin yarısını sıralayalım.
· Üzerine kıymalı harcı yayalım.
· Kalan patatesleri de üstüne dizelim.
· 1,5- 2 su bardak suda salçayı ezelim.
· Tuz ve karabiber ekleyelim.
· Yemeğin üzerine salçalı sosu gezdirelim.
· 2-
· Fırın kabına patateslerin tamamını dizelim.
· Üzerine kıymalı harcı yayalım.
· Üzerine salçalı sosu dökelim.
· Arzu ederseniz her iki çeşidin üzerine de domates ve biber dilimleri sıralayabilirsiniz.
· Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri nar gibi olana dek pişiriniz.
· Arada yemeğin suyundan üstüne gezdiriniz ki üzeri kurumasın.
· Yalnız patates geç piştiğinden domates ve biberleri pişme aşamasına yakın koyunuz.
· AFİYET OLSUN
No comments:
Post a Comment