Thursday, August 8, 2013

KIYMALI PATATES OTURTMASI





kiymali patates oturtmasi 1
KIYMALI PATATES OTURTMASI

Hep çocukluğum gelir aklıma :( Canım annem kuzine sobasında  kocaman bir tepside yapardı bu lezzetli yemeği, mevsim kışsa yanında mutlaka lahana turşusu olurdu :) Tüm aile birlikte sofraya otururduk, ne güzel günlerdi :(

Bu yemeği bugün çiğ patatesten yaptım, çiğ patatesin pişme süresi uzundur. Eğer zamanınız yoksa patatesleri hafif kızartarak yapabilirsiniz. İkisi de lezzetli oluyor.




·         MALZEMELER:


·         6- 7 adet orta boy patates


·         250 gr. kıyma


·         1-2  adet kuru soğan


·         2 adet sivri biber


·         1-2 adet domates


·         1 tutam maydanoz


·         1 diş sarımsak


·         tuz- karabiber- pul biber


·         1 yemek kaşığı silme salça


·         zeytinyağı


·         ÜZERİ İÇİN:


·         arzuya göre domates- biber dilimleri


·         YAPILIŞI:


·         İnce kıyım doğranmış sarımsak ve soğanı  az zeytinyağında pembeleştirelim.


·         Kıymayı ekleyelim.


·         Kıymayı eze eze topaklanmasına izin vermeden suyunu çekene kadar kavuralım.


·         Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri ve küçük doğranmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edelim.


·         Baharatları ekleyelim.


·         Son olarak ince kıyım doğranmış maydanozu ekleyip ocaktan alalım.


·         Patateslerin kabuklarını soyalım ve yıkayalım.


·         Kalın halkalar halinde dilimleyelim ve hafif tuzlayalım.


·         ŞİMDİ 2 ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ:


·         1-


·         Orta boy bir fırın kabına patateslerin yarısını sıralayalım.


·         Üzerine kıymalı harcı yayalım.


·         Kalan patatesleri de üstüne dizelim.


·         1,5- 2 su bardak suda salçayı ezelim.


·         Tuz ve karabiber ekleyelim.


·         Yemeğin üzerine salçalı sosu gezdirelim.


·         2-


·         Fırın kabına patateslerin tamamını dizelim.


·         Üzerine kıymalı harcı yayalım.


·         Üzerine salçalı sosu dökelim.


·         Arzu ederseniz her iki çeşidin üzerine de domates ve biber dilimleri sıralayabilirsiniz.


·         Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri nar gibi olana dek pişiriniz.


·         Arada yemeğin suyundan üstüne gezdiriniz ki üzeri kurumasın.


·         Yalnız patates geç piştiğinden domates ve biberleri pişme aşamasına yakın koyunuz.



·         AFİYET OLSUN


No comments:

Post a Comment