Monday, August 5, 2013

Kari Ikan Jenahak Tanpa Santan (Menggunakan Beras Sangai)


Assalamualaikum...

Cam pelik jer kan tajuk n3 kat atas tu?Apa lak Kari Ikan Beras Sangai.Ekceli resepi kari ikan kali ni agak istimewa sket sebab menggunakan petua menjadikan Kari Ikan bertambah sedap.Iaitu dengan menambahkan secret resepi hehe beras sangai tumbuk.Memang lain benar hasilnya, kuahnya pekat dan sedap.Biasanya saya akan menggunakan bawang besar blend untuk memekatkan kari.Kali ni saya kongsikan beberapa petua untuk sedapkan kari.


kari ikan jenahak tanpa santan menggunakan beras sangai 1


Sedap kuah pekat2 camni.Bendi lupa beli..namapk bodow2 ajer huhu


kari ikan jenahak tanpa santan menggunakan beras sangai 2


 Ini rupa beras sangai yg ditumbuk..ni lom siap tumbuk lagi..masih kasar2 hehe


RESEPI KARI IKAN JENAHAK


Sumber Petua : Chahaya Sheila


Resepi: LiNa Pg




Bahan - Bahan:

2 ketul kepala ikan jenahak  (kali ni guna 4ketul isi ikan jenahak)

2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes)

1 sudu kecil serbuk kas-kas

1 sudu kecil halba campur

2 sudu makan cili giling

2 sudu makan gula merah

1 labu bawang besar (dihiris nipis )

6 ulas bawang merah ( tumbuk )

2 ulas bawang putih ( tumbuk )

1 cm halia ( tumbuk )

2 biji buah tomato dibelah empat

Daun kari

1sb beras (sangai)kemudian tumbuk halus

Kacang bendi

Minyak

Air asam jawa

Garam dan perasa

Air secukupnya

Cara Penyediaan: 

Tumiskan bawang besar, daun kari  dan halba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.

Masukkan cili giling tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak

Masukkan beras sangai yg ditumbuk halus.

Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.

Masukkan air ikut suka banyak mana.

Masukkan cili padi (petua menyedapkan kari).Boleh juga masukkan cili hijau yg dipatah-patahkan.

Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.

Kemudian masukkan ikan.Simbah2kan kuah ke atas  ikan.Sesuaikan rasa

Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api

No comments:

Post a Comment