Wednesday, February 5, 2014

Seksin ömrü uzadı



seksin omru uzadi 1





2014'ün ilk yüzleşmesi













Yeni bir yıl, yeni kararlar… Hangimiz kendimizi hiç değilse bu yıl geliştirmek, değiştirmek, daha iyi bir insan olmak istemiyoruz? Değişim elbette mümkün; ancak inat edilirse. Kararlarınıza yardımcı olmak için konularının uzmanı, seçkin altı isme 2014’te neler yapılması gerektiğini sorduk.

Yenal Bilgici









ANDREW WEIL ANLATIYOR




seksin omru uzadi 4




1) EN CİDDİ KARARLILIK TESTİ

Hâlâ içiyorsanız, sigarayı 2014’te muhakkak bırakmalısınız. Yapılan bir araştırmaya göre sigara kullanımı bir erkeğin ömrünü 13.2 yıl bir kadının ömrünü ise 14.5 yıl kısaltıyor. Önce kararlı olun. Bu, hayatınızın en önemli kararlarından biri. Bu kararı sürdürülebilir hale getirmek için vazgeçmemelisiniz. Sigarayı bırakmanın en belirleyici faktörü, baş aktörü sizsiniz. Ailenizin ya da arkadaşlarınızın motive etmesi çok etkilemez. Sadece çevrenin telkinine kulak vererek sigarayı bırakanların bir süre sonra tekrar başladığına sık tanık oluyorum.

2) HER ŞEY BİRDENBİRE OLACAK

Sigara bırakmada yavaş yavaş azaltmak yerine birdenbire bırakanlar daha başarılı. Yine de kendiniz bırakamıyorsanız, destek alın. Akupunktur, hipnoz, nikotin bantları, nikotin sakızları ve Amerika’da önerdiğimiz ‘sigara bırakma destek grupları’ gibi yöntemlerin hepsi başarılı. Ama bunların hepsi asla herkes için uygun değil.








3) OLMADI DEMEYİN, YİNE DENEYİN

Bazı tiryakilerin sigarayı bırakıp tekrar başladığını görüyorum. Ama yardım almadan kendi kendilerine bırakanlar da var. Siz de tekrar başlayanlardansanız, sizi sigaraya başlatan nedenler üzerine düşünüp yaptığınız yanlışları tespit edin.

4) HİPNOTERAPİ Mİ AKUPUNKTUR MU?

İlaç kullanmadan sigara bırakmada bilimsel olarak en başarılı bulunan yöntemler hipnoterapi ve akupunktur. Sadece hipnoterapi yöntemi kullananlarda, bir yılın ardından sigara bırakma kararına devam oranı yüzde 20-45 arasında. Bu yöntemle ilk 3 günde nikotin yoksunluğuna bağlı fiziksel semptomları kolaylıkla atlatırsınız. Unutmayın! Zorluk, daha sonra devam edecek olan ‘alışkanlık’ kısmını yenmekte.








5) ÇOK İÇENE BANT AZ İÇENE SAKIZ

Nikotin bantları, nikotin sakızları da etkili yöntemler. Az içiyorsanız nikotin sakızı, sık içiyorsanız nikotin bantları daha çok işinize yarayabilir. 6) O SON SİGARAYI İÇMEYECEKSİN

Sigarayı bırakanların bazıları eş dost toplantılarında keyifle birkaç sigara içmeyi severler. İşte o birkaç sigara çok tehlikeli. Onlar, içenin aklında sigaranın keyifli olduğu fikrinin oluşmasına yol açar. Siz, sosyal içici olmayın.









OSMAN MÜFTÜOĞLU ANLATIYOR



7) VAZGEÇİLMEZ DÖRTLÜYÜ UNUTMAYIN 



Hastalıklardan korunmamız, sağlığımızı güçlü tutmamıza bağlı. Sakın unutmayın, güçlü bir sağlığın da dört vazgeçilmezi var: Beslenme, fiziksel aktivite, uyku, stres yönetimi…




8) DİPÇİK GİBİ DİMDİK

2014’te ‘dipçik gibi dimdik’ kalmak için ilk sıralara beslenme ve egzersizi koymak lazım. Ama önce küçük bir ipucu: Bana göre elli yaşına kadar beslenmeye, ellisinden sonra da aktiviteye biraz daha öncelik tanımak zorunlu. Yani öncelikle kendinizi bu kategorilere bir yerleştirin.








9) CAN BOĞAZDAN GİTMESİN

2014’ün beslenme düsturlarıyla devam edelim. Yaşınız altmışı, yetmişi bulmuşsa, yapmanız gereken mümkün olduğunca düşük kalorili bir beslenme planı uygulamak; yükte hafif, pahada ağır, yani kalorisi az, vitamini, minerali, antioksidanı, posası bol yiyecekler tüketmek olmalı. Bir başka deyişle “yaş elliyi geçti mi zannedildiği gibi can boğazdan gelmez, gider” deyip az ve öz yemeli.

10) TUZ VE EKMEĞİN HAKKI

Yeni yılda ‘şeker, un, tuz’ yani ‘üç beyaz yasağı’ ritüelinden asla vazgeçmeyin. Tuz tükettiğinizde mutlaka ama mutlaka kaya tuzunu tercih edin, ekmeğin mayalısını, yoğurdun probiyotiklisini, meyvenin az tatlısını tüketmeye gayret edin.








MEHMET ÖZ ANLATIYOR





11) DOĞRU BESLENMEYİ DOĞRU ÖĞRENİN

Bu sene kesinlikle öğrenmemiz gerek. Doğru beslenmek, diyet yapmak anlamına gelmiyor. Çünkü diyet sadece yeme alışkanlıklarındaki geçici değişmeleri vurgular.

12) İYİ SEÇİMLERLE YAŞAM BİÇİMİ

Doğru beslenmede ise her gün daha iyi seçimler yaparsınız ve o seçimler artık sizin yaşam biçiminize dönüşür. Karıştırmamalı.

13) DİYETTEKİ YAĞ RİSKLİ

Bu sene daha iyi işleyen, daha sağlıklı bir kalbe sahip olmak için doğru beslenme yöntemleri uygulayın. Örneğin, kolesterol seviyenize en büyük etkiyi yemeklerdeki kolesterolün değil, diyetinizdeki yağın yaptığını aklınızdan çıkarmayın.

14) TEHLİKE BAŞKA YERDE

Yiyeceklerden alınan kolesterolü kısıtlamak büyük önem taşıyor ama doktorlara göre en önemli şey alınan trans ve doymuş yağ miktarı. Özellikle de diyabetiniz varsa.

15) YÜKSEK KOLESTEROLÜN NEDENİ

Dikkat! Kırmızı et, tereyağı ve kaymak gibi tam yağlı günlük süt ürünleri, yumurta sarısı ve hindistancevizi yağı, hurma çekirdeği yağı gibi doymuş yağlar toplam kolesterolünüzü yükseltir.













































No comments:

Post a Comment